Αναδημοσίευση από Ρεθεμνιώτικα Νέα

Δυνατότητες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ εξετάζει η δημοτική αρχή.
Λύσεις για την ανέγερση του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου αναζητά η δημοτική αρχή, καθώς η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου εδώ και δυο χρόνια παραμένει στον «αέρα», καθώς αν και στα χαρτιά εξασφαλίστηκαν χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις και έγινε κανονικά η δημοπράτηση του έργου το 2010, εν τούτοις αυτό ποτέ δεν ξεκίνησε καν αφού δεν υπήρχαν χρήματα.
Η αναγκαιότητα λειτουργίας ενός σύγχρονου σχολείου που θα πληροί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για τα παιδιά της περιοχής είναι τεράστια και οι κάτοικοι του οικισμού του μητροπολιτικού δήμου ασκούν πιέσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Η δημοτική αρχή Ρεθύμνου τους τελευταίους δύο μήνες ασχολείται συστηματικά με το θέμα αυτό σε μια προσπάθεια να αναζητήσει τρόπους κατασκευής και επαναδημοπράτησης του έργου, ώστε να είναι εφικτή η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος. Η προοπτική ένταξής του στο ΕΣΠΑ αποτελεί μονόδρομο δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ωστόσο και εκεί υπάρχουν προβλήματα, καθώς το οικόπεδο στο οποίο έχει προγραμματιστεί η κατασκευή του σχολείου είναι σε παραδοσιακό οικισμό και οι προϋποθέσεις  που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε ότι αφορά τους όρους δόμησης.

Οι προσπάθειες ωστόσο της δημοτικής αρχής η οποία είναι σε επαφές και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είναι να υπάρξει μια τροπολογία και μια νομοθετική φόρμουλα, ώστε να μπορέσει ο φάκελος με την μελέτη του έργου που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στον παραδοσιακό οικισμό να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον αυτή η δυνατότητα δεν δοθεί ο δήμος Ρεθύμνης είναι σε επαφή με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων εξετάζοντας το ενδεχόμενο δανειοδότησής του προκειμένου να εκτελεστεί το σημαντικό αυτό για την περιοχή του Ρουσσοσπιτίου έργο.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας Γιώργος Γεωργαλής ανέφερε: «Δεν υπάρχουν χρήματα και το έργο αν και δημοπρατήθηκε δεν ξεκίνησε ποτέ. Τα σχέδια και τον έλεγχο είχε αναλάβει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους προκειμένου να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ, εκτός αν μπορέσει ο ΟΣΚ μέσω δανείου να το εκτελέσει. Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι τα πράγματα ο φάκελος του έργου δεν μπορεί να κατατεθεί στο ΕΣΠΑ, γιατί το οικόπεδο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό και οι όροι δόμησης είναι αυστηρότεροι. Προς το παρόν αναζητούμε λύσεις. Χρειάζεται να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για τους παραδοσιακούς οικισμούς σε ότι αφορά τους όρους δόμησης όταν πρόκειται για ανέγερση σχολείων. Ψάχνουμε μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος την νομοθετική φόρμουλα για να εξαιρούνται από τους χαμηλούς όρους δόμησης τα σχολεία».

Υπενθυμίζεται ότι το  6θέσιο δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου του οποίου την μελέτη  έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας, προϊστάμενος του Γραφείου της Παλιάς Πόλης, Στάθης Κελέκης έχει προγραμματιστεί να  κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο 5,5 περίπου στρεμμάτων με συνολική επιφάνεια κτιρίων και βοηθητικών χώρων που θα ξεπεράσει τα 2.000 τ.μ.

Η ένταξή του στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού επέβαλε τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων κτιρίων με ισόγεια και διώροφα τμήματα και κάλυψη με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών.

Σύμφωνα με την μελέτη το κεντρικό τμήμα της διοίκησης εκτός από τα γραφεία δασκάλων, διευθυντή, γραμματείας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αναρρωτήριο και γραφείο συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων. Στο εκπαιδευτικό τμήμα, εκτός από τις έξι αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν και τέσσερις άλλες αίθουσες εργαστηρίων (φυσικοχημείας, πληροφορικής, αισθητικής αγωγής και ξένων γλωσσών), σύμφωνα με το συγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ.

Το τμήμα των κοινωνικών χώρων θα περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και παρασκήνια.

Ο αύλειος χώρος (3,5 περίπου στρεμμάτων) θα φυτευτεί με το απαραίτητο πράσινο και διαμορφώνεται σε δύο τμήματα. Την αυλή του διαλείμματος και το χώρο άθλησης που περιλαμβάνει ανεξάρτητα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και ένα μεγάλο υπόστεγο γυμναστικής. Έχει προβλεφθεί, ώστε η πρόσβαση στους χώρους αυτούς, καθώς και η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων να γίνεται και από τους κατοίκους, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ.