Δήμαρχος κύριος Μαρινάκης : «Το πρόβλημα είναι του χωριού σας…»
( Προφανώς ξεχνάει ότι το Ρουσσοσπίτι είναι μέρος του Δήμου Ρεθύμνου… Ας του το θυμίσει κάποιος…)

  • Παρακολουθήστε το Video στο τέλος του άρθρου…

 

Ιδιοκτησιακά προβλήματα, αλλά όχι ανυπέρβλητα,  «παγώνουν» τη χρηματοδότηση του σχολείου Ρουσσοσπιτίου

Παρέμβαση  έκανε , εχτές 27-Ιουλίου 2016, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ρουσσοσπιτίου, Σταύρος Μυλωνάς, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά παράλληλα η διαδικασία προώθησης του φακέλου του έργου κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου της περιοχής στο νέο ΕΣΠΑ.

 

marinakisΟ δήμαρχος Ρεθύμνου υποστήριξε πως το οικόπεδο είναι επίδικο και πως δεν υπάρχει καμία προοπτική ένταξης του στο ΕΣΠΑ εφόσον υπάρχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα. Ξεκαθάρισε πως μόλις τον περασμένο Μάιο ενημερώθηκε για δικαστικές εκκρεμότητες του οικοπέδου τις οποίες προσπαθεί να επιλύσει εξωδικαστικά με τους ιδιοκτήτες του χώρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι υπηρεσίες του δήμου δεν είχαν καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα σε σχέση με αυτή τη δικαστική εκκρεμότητα.

 

Ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το οικόπεδο είναι υπό κατάληψη. Είναι επίδικο. Σε επίδικα οικόπεδα έργο ΕΣΠΑ δεν εκτελείται. Καλέσαμε την οικογένεια που έχει αντιδικία με τον δήμο, παρόντος του προέδρου του χωριού και είπαμε αντί να πάμε σε αντιδικία που θα κρατήσει πολλά χρόνια, να υποχωρήσουμε, να κουβεντιάσουμε και να βρούμε λύσεις και περιμένουμε την απάντηση χωριανών. Αλλιώς έχω δώσει εντολή η νομική υπηρεσία να επαναφέρει την υπόθεση στο στάδιο που σταμάτησαν τότε τη δίκη – και αναφέρομαι στην προηγούμενη δημοτική αρχή -διότι ουδέποτε εμείς είχαμε ενημερωθεί ούτε υπήρχε τέτοιο έγγραφο στον φάκελο μας».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος σε παρέμβασή του για το θέμα  εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο δεν προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στα δυο οικόπεδα ( αναφερόταν στο οικόπεδο της ΧΕΝ και του Ρουσσοσπιτίου) ,  ώστε να είναι πλήρεις και οι δυο φάκελοι και να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ: «Εκκρεμεί η μεταγραφή του οικοπέδου της ΧΕΝ στον δήμο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η δικαστική διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα και είναι άλλη (του σχολείου Ρουσσοσπιτίου) χρονοβόρα.
Μας είπε ο δήμαρχος ότι εκκρεμεί η απόφαση δικαστηρίου για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό. Εμείς είμαστε υπέρ της κατασκευής των νέων σχολείων. Όμως πρώτα πρέπει να ρυθμίζονται τα τεχνικά θέματα πρώτα και μετά εγκρίνουμε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. Σε ένα άλλο σχολείο όπου έχει κολλήσει η διαδικασία είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολείται κανένας. Είναι σαφέστατη η πολιτική επιλογή να δίνεται προτεραιότητα σε συγκεκριμένα πράγματα και για συγκεκριμένους λόγους είναι και για μας αναφαίρετο δικαίωμα να το αναδείξουμε. Η ουσία με το 16ο είναι ότι είναι μια λύση ανάγκης. Είναι κρίμα για το μουσικό να λέμε ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα του επειδή το στεγάσαμε στο παλιό ορφανοτροφείο χωρίς να έχουμε κάνει ούτε μια επέμβαση σε ένα χώρο που θέλει ειδικές προδιαγραφές. Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός σχολείου. Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάμε με δυο ταχύτητες χωρίς να ‘ναι λυμένα όλα. Εάν ο σχεδιασμός αυτός κάπου κολλήσει και δεν ενταχθεί το σχολείο στο ΕΣΠΑ και είχαμε τη δυνατότητα να εντάξουμε το Ρουσσοσπίτι στο ΕΣΠΑ κάνοντας παράλληλες ενέργειες;».

 

  • Σημειώνεται ωστόσο ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εκμίσθωση χώρου απέναντι από το σημερινό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, ώστε προσωρινά να δοθεί λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης που υπάρχει, όπου λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού οι υπάρχοντες χώροι δεν είναι αρκετοί για τη φιλοξενία των μαθητών.

Ουδέν μονιμότερον του Προσωρινού…