ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ίσως κάποιοι από εμάς που δεν έχουν παιδιά, ή τα παιδιά τους είναι πλέον μεγάλα  και δεν χρειάζονται το Δημοτικό σχολείο, να αναρωτηθούν γιατί θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα. Η απάντηση είναι απλή, γιατί η παιδία, παίζει, πάντα, καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη ενός τόπου. Η παιδεία, φέρνει πολιτισμό, τέχνες, γράμματα.

Το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς πρέπει να είναι για όλους μας ημέρα γιορτής και χαράς για τα παιδιά του τόπου μας που τελείωσαν ακόμα μια χρονιά και θα πάνε στην επόμενη.

Ο τόπος μας, για να συνεχίσει να υφίσταται πρέπει έχει παιδιά και παιδιά με σωστές γνώσεις από ένα σωστό σχολείο. 

Από το 2009 έχει δημοπρατηθεί το νέο μας σχολείο, αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες στιγμές και περιμένουμε υπομονετικά. Η ελπίδα, για να δούμε μια μέρα το νέο μας σχολείο, ακόμα και αν δεν έχουμε παιδιά, δικά μας, εκεί, δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ.
Ελπίζουμε ο Δήμαρχός μας, να μας θυμηθεί και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει την ανάπτυξη, όχι μόνο του Ρουσσοσπιτίου αλλά και όλης της περιοχής. 
Τα τελευταία χρόνια, ηαλήθεια είναι ότι δίνετε μάχη για να μπορέσει να χτιστεί το νέο σχολείο μας.

Ένα σχολείο που θα είναι το καμάρι του τόπου μας και θα είναι η απαρχή για την νέα γενιά που θα αρχίσουν τη μάθησή τους μέσα σε ένα σύγχρονο και φιλόξενο σχολείο. Αλλά όχι μόνο για τα παιδιά του τόπου μας, αλλά και για όλα τα παιδιά των γύρω συγχωριανών μας. Όλη η περιοχή πρέπει να αναβαθμιστεί, να κάνουμε μια προσπάθεια, να δημιουργηθούν και άλλα Μουσεία, όπως το υπέροχο πολεμικό Μουσείο στο Χρομοναστήρι, να δημιουργηθούν χώροι αθλοπαιδιών, όπως το γήπεδο στο Χρομοναστήρι και το δικό μας γήπεδο, που ελπίζουμε ότι μια μέρα θα τελειώσει, πριν «ρημάξει», να δημιουργηθούν όμορφα πεζοδρόμια για τους περιπατητές, όμορφοι και ομαλοί δρόμοι, αλλά πάνω από όλα να δημιουργηθεί το σχολείο μας.

Είναι θλιβερό να ακούς συγχωριανούς, να μεταφέρουν  τα παιδιά τους στο Ρέθυμνο, σε άλλα σχολεία, όχι γιατί τους δημιουργείτε η ανάγκη, αλλά γιατί θεωρούν το σχολείο μας «ανεπαρκές». 
Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, που όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι το Δημοτικό σχολείο του Ρουσσοσπιτίου, είναι ένα σχολείο με ιστορία, με ποιότητα και ανθρωπιά. Αν και Αθηναίος στην καταγωγή, νιώθω τυχερός, που τα παιδιά μου βρίσκονται  σε αυτό το σχολείο όπου οι σχέσεις, πάνω από όλα, είναι ανθρώπινες και συνάμα είμαι περήφανος που τα παιδιά μου πηγαίνουν σε ένα τόσο ιστορικό σχολείο και ας μην έχω ρίζες σε αυτό το τόπο.

Αν και το νέο σχολείο, μπορεί να χτιστεί και τα παιδιά μου, να έχουν τελειώσει πια και να βρίσκονται  Γυμνάσιο και Λύκειο, παρόλα αυτά, δηλώνω  παρόν σε κάθε αγώνα και σε κάθε εκδήλωση για τη δημιουργία και τη λειτουργία του νέου μας σχολείου.

Οι επόμενες γενιές πρέπει να έχουν αυτό που τους αξίζει και για να το βρουν πρέπει να τους το χτίσουμε εμείς!

Όσο αφορά το θέμα της κατασκευής του.

Μέχρι σήμερα, αν και το έργο έχει δημοπρατηθεί, δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του σχολείου επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα. Ο αντιδήμαρχος για τα θέματα παιδείας του δήμου κ. Γιώργος Γεωργαλής αναφέρθηκε στο θέμα και είπε «Υπάρχει ένα έγγραφο που έστειλε ο ΟΣΚ στο δήμο Ρεθύμνης και το οποίο είχε πρωτοκολληθεί στις 30/12/2008. Το συγκεκριμένο έγγραφο έλεγε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΣΚ. Επειδή, όμως, ο ΟΣΚ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται σε μία φάση συγχώνευσης με άλλους οργανισμούς και επειδή δεν υπήρχαν χρήματα, σταμάτησε η κατασκευή του έργου. Δε στάλθηκαν, δηλαδή, τα χρήματα στο ταμείο του δήμου με αποτέλεσμα ενώ είχε δημοπρατηθεί το έργο και υπάρχει ήδη ανάδοχος – εργολάβος του έργου, αυτό δεν έχει προχωρήσει αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα», επίσης, τόνισε πως το τμήμα παιδείας του δήμου πιέζει τώρα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προκειμένου να στείλει τα χρήματα, να μπουν στο ταμείο του δήμου και να ξεκινήσει ο εργολάβος να το κτίζει.

«Ο ΟΣΚ έχει ήδη πάρει ένα δάνειο 50 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει τα παλιά του χρέη και εμείς τώρα πιέζουμε αφού είναι και αυτό παλιό χρέος να εντάξει το δημοτικό σχολείο του Ρουσσοσπιτίου στη χρηματοδότηση από το δάνειο αυτό. Προσπαθούμε με τους μηχανικούς του ΟΣΚ να βρούμε μία λύση, οι οποίοι και θα μεταφέρουν το αίτημά μας στο διευθυντή του Οργανισμού στην Αθήνα και, μάλιστα, έχουν υποσχεθεί πως θα κάνουν ό, τι μπορούν για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση. Μόλις μας χρηματοδοτήσουν, αυτόματα θα έχουμε εγκατάσταση του εργολάβου για να ξεκινήσει το έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαλής.
Η κατασκευή του, μόλις ξεκινήσει,  αναμένεται να έχει τελειώσει μέσα σε δώδεκα μήνες. Αυτή τη στιγμή, το θέμα είναι πως πρέπει να βρεθούν τα χρήματα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και να μπουν στο ταμείο του δήμου έτσι ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση του έργου.

Έχουμε εμπιστοσύνη στο δήμαρχό μας και στους ανθρώπους του! Περιμένουμε σύντομα τη λύση.