ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλ.: 28313 41327Fax: 28310 29879e-mail: typos@rethymno.gr

Ευχαριστούμε τους συμπολίτες  για τις παρατηρήσεις τους παρότι θεωρούμε, δεδομένης της χρονικής σύμπτωσης του άρθρου(έργα στο Ρουσοσπίτι)  με την προεκλογική περίοδο, πως τίποτε δεν είναι άδολο.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις στους υπογράφοντες το εν λόγω άρθρο δημότες λέγοντας τους πως αν είχαν την ενημέρωση που έπρεπε θα ήξεραν ότι:

Σε ότι αφορά το έργο κατασκευής Γηπέδου 5χ5 στο δημοτικό διαμέρισμα Ρουσοσπιτίου,  ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη»  με Πρ/μό 174.000€.  
Δεν ευθύνεται ο Δήμος, που ο ανάδοχος εργολάβος, λόγω δική του αδυναμίας, ζήτησε τη διάλυση της συγκεκριμένης σύμβασης με αποτέλεσμα το έργο να μην ολοκληρωθεί και ο Δήμος να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει έργο που είναι ενταγμένο σε Πρόγραμμα. Κάτι που δεν συνέβη στο γήπεδο Αργυρούπολης ή Χρωμοναστηρίου.

Πιο αναλυτικά και για την αλήθεια των ανωτέρω το ιστορικό έχει ως εξής:
Τον Ιούλιο του 2011 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου και αναδόχου. Ο εργολάβος εκτέλεσε μέρος των προβλεπόμενων  εργασίες ( περίφραξη – διαμόρφωση χώρου και  φωτισμό)  εκτός της τοποθέτησης χλοοτάπητα. Επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στην εμπρόθεσμη εξόφλησή του από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης,  βάσει των ισχυουσών διατάξεων περί εκτέλεσης δημοσίων έργων, ο εργολάβος κατέθεσε αρχικά αίτημα διακοπής των εργασιών καις τη συνέχεια αίτημα διάλυσης της σύμβασης όπως!  κι έγινε.
Για την ολοκλήρωσή του υπολείπονται 90.000 €.
Ο Δήμος ζήτησε εγγράφως την επαναδημοπράτηση του έργου κατά το μη υλοποιημένο σκέλος του. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη. Θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου μας από την Περιφέρεια και η ολοκλήρωση του έργου να πάρει το δρόμο της.

Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ άσχημα που απολογούμαι για την ανεπάρκεια όλου του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος πλην του Δήμου Διότι ο Δήμος έχτισε τα σχολεία  ακριβώς εκεί που μπορούσε γιατί μπορούσε να τα εντάξει στο ΕΣΠΑ.
Το συγκεκριμένο σχολείο του Ρουσοσπιτίου όλοι γνωρίζουν ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όπως όλοι γνωρίζουν ότι οι μελέτες έγιναν από το Δήμο Ρεθύμνου, όλοι γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες  χρηματοδότησής του από τον ΟΣΚ έγιναν από το Δήμο Ρεθύμνης.
Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτός το σχολείο είναι να το φτιάξει ο ΟΣΚ όπως έχει υποχρέωση.
Η  χρηματοδότηση του 1,5 εκ €, παρά τη μεγάλη έκπτωση του έργου δεν επαρκεί. Υπολείπονται ακόμη 500.000 € . Αν τώρα φαίνεται στο ζεύγος Δεσποτοπούλου πολύ απλό για το Δήμο να βρει αυτό το ποσό, θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι για όλο το Δήμο, την πόλη και τα 103 χωριά, η ΣΑΤΑ είναι κάθε χρόνο 627.000 €.
Εκείνοι στη θέση μου θα έδιναν το μισό εκατομμύριο από τη λιγοστή ΣΑΤΑ μόνον για ένα σχολείο, που χρειάζεται μεν γι αυτό και σχεδιάστηκε, αλλά δεν έχει το στοιχείο του κατεπείγοντος ή θα προετοίμαζαν  το Δήμο και την πόλη για να υποδεχθεί έργα απορροφητικότητας 80 εκ.; Σημειωτέον ότι, για τα άλλα 5 σχολεία που έχτισε ο Δήμος διέθεσε συνολικά για τις μελέτες το ποσό των 120.000 € αντί των 2.500.000 € που κόστιζαν κανονικά. Επειδή κάποιοι δούλεψαν και  βοήθησαν πολύ,  ανιδιοτελώς.

Η λύση για το Σχολείο Ρουσοσπιτίου είναι πολύ απλή: Όλοι εκείνοι οι θεσμικοί παράγοντες που ασχολούνται με τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών να δείξουν λίγη περισσότεροι στοργή για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να βοηθήσουν να εγκριθεί η υπολειπόμενη  χρηματοδότηση των  500.000Ε για την οποία υπάρχει επίσημο πρωτόκολλο του Δήμου Ρεθύμνης με τα έγγραφα που έχουν σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο. θα ήταν χρήσιμη οποιαδήποτε βοήθεια τους για την προώθηση του αιτήματός μας.

Και μια και μιλάμε για το Ρουσσοπίτι ας μην ξεχνάμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή, είτε επανεκλεγεί είτε όχι, κατάφερε να λύσει το θέμα των αποβλήτων, ύδρευσης και εν μέρει ομβρίων, για όλα  τα χωριά του Δήμου Ρεθύμνης, στα οποία περιλαμβάνεται  και το Ρουσοσπίτι.
Για τα υπόλοιπα, τώρα αρχίσαμε τις μελέτες για να είναι ώριμα να ενταχθούν αργότερα σε χρηματοδοτικά προγράμματα που θα διεκδικήσουμε.Αν, τώρα, η κακή οικονομική συγκυρία και – δεν διστάζω να το καταθέσω- οι μεγάλες  εκπτώσεις και η αδυναμία των εργολάβων ν’ αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έργου, εμποδίζουν την ομαλή και γρήγορη εξέλιξη του εκάστοτε έργου, κι εμείς θα θέλαμε να εκλείπουν αυτές οι συνθήκες αλλά δεν ευθύνεται  η δημοτική αρχή για την ύπαρξη τους. Ούτε για τις επιπτώσεις που προκαλούν. Ευθύνη φέρουν εκείνοι που νομοθετούν τον τρόπο δημοπράτησης του κάθε έργου και τον τρόπο ανάδειξης των αναδόχων επιτρέποντας αυτό τον παραλογισμό των τεράστιων εκπτώσεων που υποτίθεται εξασφαλίζει την οικονομία στο έργο αλλά στην ουσία είναι η γάγγραινα του δημόσιου έργου.

Ευχαρίστως καλώ το ζεύγος Δεσποτόπουλου να με επισκεφθεί, είτε  τώρα είτε  μετά τις εκλογές,  για να συζητήσουμε το θέμα ώστε ν’ αντιληφθεί πως άλλη εικόνα έχουν αυτοί που ακούν τα πράγματα και άλλοι αυτοί που τα μαθαίνουν από περιγραφές και διηγήσεις.

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.                                                                     

Γιώργης Χ. Μαρινάκης   
Δήμαρχος